Gastronomi Turizmi

Türkiye’de Gastronomi Turizmi Nedir? Gastronomi turistleri kimlere denir? Gastronomi Turisti Yöresel Olanın Peşinde!!! Gastronomi Turizmin de Yemeğin Hikayesini Yeterince Anlatamıyoruz... Gastronomi, içinde barındırdığı tüm sanatsal ve bilimsel unsurlarla yiyecek- içeceklerin tarihsel gelişme sürecinden başlayarak tüm özelliklerinin ayrıntılı bir...

LAÜ Öğrencisinden Lefke'ye Yeni Rota:

LAÜ Öğrencisinden Lefke'ye Yeni Rota: "Lefke Lezzet Turu"

Lefke Avrupa Üniversitesi’nde "Topluma Hizmet Dersi" kapsamında gerçekleştirilen bu proje, Öğretim Görevlisi Naziyet Mercan Bozok’un danışmanlığı 'nda, Lefke Turizm Derneği..

Bursa’nın Gastronomi Tırı Lezzet Festivali İçin Yollarda

Bursa’nın Gastronomi Tırı Lezzet Festivali İçin Yollarda

Festivalin öncüsü olarak ilçe ilçe dolaşacak olan Gastronomi Tırı’nın ilk durağı, Osmangazi Kent Meydanı oldu. Etkinlikte, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın ve ünlü Şef..

İzmir'de Elazığ Lezzeti: Tel Kebap Etkinliği Gerçeklerşti

İzmir'de Elazığ Lezzeti: Tel Kebap Etkinliği Gerçeklerşti

Elazığ’dan özel olarak getirilen en farklı Kebab tariflerinden tel kebap, tulum peyniri, üzüm, karpuz ve tırnak ekmekle adeta Elazığ'da bir gün geçirdiler. Bu lezzetli ikramlar, kon

Erciş Üzümünden Yapılan Şarap Dünya Lezzet Ödülü

Erciş Üzümünden Yapılan Şarap Dünya Lezzet Ödülü

Yaklaşık 3 bin yıl önce Urartular döneminde Kral Menua’nın yazıtlarında bile adı geçen bu üzümler, günümüzde şarap yapımında kullanılmaktadır. Van'daki üzüm bağlarından..

Girişimci Kadınların Gücüyle Gastronomi Köyü Yeniden...

Girişimci Kadınların Gücüyle Gastronomi Köyü Yeniden...

Samandağ Kadın Kooperatifi, belediyeden kiraladıkları ve depremde zarar gören gastronomi köyünü yenileyerek, uzun vadeli ve sürdürülebilir bir projeye dönüştürmeyi....

Aktaşlar'ın Pidesi '2024 Lezzet Ödülü'nü Kazandı!

Aktaşlar'ın Pidesi '2024 Lezzet Ödülü'nü Kazandı!

Aktaşlar Pide ekibi bu büyük başarıyı Peynirlerin Zaferi olarak adlandırdı ve takipçileriyle şu ifadeleri paylaştı: International Taste Institute 2024 Lezzet Ödülü'nü kazanan yöresel...

Kars Peynir Müzesine Bayram Tatilinde Ziyaretçi Akını

Kars Peynir Müzesine Bayram Tatilinde Ziyaretçi Akını

Gravyer başta olmak üzere birçok peynirin üretildiği Kars'ta, tarihi Süvari Tabyası’nda kurulan bu tematik müze, ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunuyor. Türkiye'nin ilk tematik..

Marmaris Kalesinde Türk Mutfağı Haftası Etkinliği

Marmaris Kalesinde Türk Mutfağı Haftası Etkinliği

Marmaris Kalesi'nde gerçekleştirilen etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. İlçedeki beş yıldızlı otellerin şefleri, "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" kitabından seç..

Eskişehir'de Gastronomi Turizmi İçin Yeni Vizyonlar

Eskişehir'de Gastronomi Turizmi İçin Yeni Vizyonlar

Etkinlikte, masterchef ve ziraat mühendisi Deniz Orhun, Eskişehir'in benzersiz şehir özelliklerinin gastronomi turizmine katkısını vurguladı ve mevsimsel festivalle...

Gastronomi Turistlerinin Yeni Durakları

Gastronomi Turistlerinin Yeni Durakları "Yıldızlı Lezzetler"

Urla'daki restoranların bir bölümü kendilerine ait olan tarlalarda yetiştirilen ürünleri doğrudan sofraya taşımasının etkili olduğunu dile getiren Öztürk, en üst kalite seviye..

Türkiye Ekonomisinde Gastronomi Turizminin Önemi

Türkiye Ekonomisinde Gastronomi Turizminin Önemi

Türkiye’nin farklı bölgelerinin Gastronomi haritamızda kendine özgü yemeklerini tanıtarak bölgesel kalkınmaya da katkıda bulunur. Bu, bölgesel çeşitliliği ve kültürel zenginliği koru..

Gastronomi Haritamızda En Önemli Şehirler Özellikleri

Gastronomi Haritamızda En Önemli Şehirler Özellikleri

Afyonkarahisar, Adana, Balıkesir, Diyarbakır, Kayseri ve Konya gibi yerler 2019 ve 2021 yıllarında bu ağa dahil olmuşlardır ve her biri kendi özgün mutfak kültürleriyle dikkat çeker​. Yemek kültürü..

Niğde Gastronomi Festivali Büyük Coşkuyla Sona Erdi

Niğde Gastronomi Festivali Büyük Coşkuyla Sona Erdi

Gastronomi turizminde en iyi fuar ve festivallerden olan organizasyonda, Derbent Kavşağından Jandarma Bando Komutanlığı Askeri Mehteran Bando Takımı eşliğinde proto..

OD Urla’dan

OD Urla’dan "Gelenekten Geleceğe Lezzetler"

Od Urla, doğanın huzur dolu kucağında konumlanan, sürdürülebilir ve yenilikçi bir mutfak anlayışıyla öne çıkan eşsiz bir mekân. Restoranın hikâyesi, doğallık, lezzet..

Göbeklitepe’de

Göbeklitepe’de "Buğday" Yemekleri Şenliği

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye 'since Göbeklitepe Amfi Tiyatro’da gerçekleştirilen etkinlikte buğdaydan yapılan yöresel mutfaklardan yöresel yemekler sergilendi, sıra..

Gastro-diplomasi'de Türkiye ve Lübnan Füzyonu

Gastro-diplomasi'de Türkiye ve Lübnan Füzyonu

Progam kapsamında ilk önce, Türk ve Lübnan lezzetini "füzyon" konsepti kapsamında aynı tabakta toplamaya çalışan 7 Lübnanlı aşçı, şeflerin önünde yarıştı. Eski Türkiye Halter..

"Denizden Restoran" Bodrum

“Mevsiminde Deniz Mahsülleri” konsepti ile denizden gelen tüm imza yemeklerini uygulayacağı, Surf&Turf tabakları ile farklılaşan özel konseptli “Denizden Restoran” Bodrum Merkezde “Kocadon Museum Hotel..

Gastronomi Ekonomisi

Gastronomi Ekonomisi

Türkiye’de İş Dünyası dergisi, Mayıs ayında yayımlanan Gastronomi konulu sayısını baharın gelişini de içine alan bir konseptle İstanbul Lale Vakfı’nda birleştirdi. Derginin ana konusu Türkiye’nin gastro..

Four Seasons Sultanahmet’te Hatay Mutfağı Şenliği...

Four Seasons Sultanahmet’te Hatay Mutfağı Şenliği...

Otelin benzersiz peyzaja sahip, tarihi yarımadanın mücevheri niteliğindeki bahçesi ile sevilen restoranı AVLU’da gerçekleşe 'cek bu lezzet festivalinde, en başarılı mutfak şefleri..

Rayiha Baharat Müzesi Baharat Meraklılarını Bekliyor!

Rayiha Baharat Müzesi Baharat Meraklılarını Bekliyor!

Rayiha Baharat Müzesi, baharatların sadece yemeklere tat ve aroma kattığı bilgisinin ötesine geçerek, baharatların tarihçesi ve kültürel kullanımlar 'ına da odaklanıyor. Müze..

"Tabal" Gastronomi Evi

Çiftlik ilçesine bağlı Kömürcü köyü yakınlarındaki Göllüdağ'da Hitit döneminde hüküm süren ve yemek kültürüyle öne çıkan Tabal Krallığı'nın adı verilen restoranın gastronomi turizmine hizmet etmesi planlanıyor.

"Yaza Merhaba" Lansman Partisinde Buluşacaklar...

Turizm sektörünün enine boyuna tartışıldığı panel kapsamında, Antalya ve Turizm, Resort Turizmi, Havacılık ve Turizm, Sağlık Turizmi, Gastronomi Turizmi ve Turizmde Dijital..

Uluslararası Turizm Gastronomisi Yatırımları ve Ağırlama Zirvesi

Uluslararası Turizm Gastronomisi Yatırımları ve Ağırlama Zirvesi

Yani dünyanın 18 ülkesinde yer alan Gault & Millau'yu Türkiye'ye getirdik. Buradan da onun müjdesini vereyim. Depremde, Gaziantep'te ve Antakya'da..

Türkiyenin Şampiyon Aşçıları

Türkiyenin Şampiyon Aşçıları

Türk aşçı haberleri olarak gastronomi haberlerinde edinmiş olduğumuz bilgilere göre Başkan Çetin; Konuyla ilgili yapmış olduğu bilgilendirmede, “Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi..





Türkiye’de Gastronomi Turizmi Nedir? Gastronomi turistleri kimlere denir? Gastronomi Turisti Yöresel Olanın Peşinde!!! Gastronomi Turizmin de Yemeğin Hikayesini Yeterince Anlatamıyoruz...
 
Türkiye Turizmi...
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre 2017 yılında Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı %14,5 artış göstererek 21 milyon 983 bin 873 oldu.
 
Dünya Ekonomik Forumu'nun her yıl yayınladığı Seyahat ve Turizm Rekabet Endeksi sonuçlarına göre; 2017 yılında İspanya 1, sırada iken, Türkiye 44, sırada kendine yer buldu. Endeks, aşağıdaki tabloda verilen ana başlıkların ilişkilendirilmesi sonucunda hazırlanıyor.
 
Gastronomi Turizmi...
 
Gastronomi, içinde barındırdığı tüm sanatsal ve bilimsel unsurlarla yiyecek- içeceklerin tarihsel gelişme sürecinden başlayarak tüm özelliklerinin ayrıntılı bir biçimde anlaşılması, uygulanması ve geliştirerek günümüz şartlarına uyarlanması çalışmalarını kapsayan bir bilim dalı olarak tanımlanabilir.
 
Türkiye’de Gastronomi Turizmi Nedir?
 
Yabancı turistlerin Türkiye'de tatil yapma motivasyonlarının başında, ülkemizin tarihi ve kültürel zenginlikleri ile ülkemizin binlerce yıllık geleneklerden beslenen mutfak kültürü ve zenginliği geliyor.
 
Diğer tatil motivasyonları ise sırasıyla; doğal ve coğrafi zenginlikler, denizler ve sahiller, uygun fiyatlar ve eğlence/rekreasyon olanakları olarak sıralanabilir.
 
Gastronomi turistleri Az Kalıp Fazla Harcıyorlar
 
Yabancı turistler Türkiye'de ortalama 9 gün tatil yaparken, Gastronomi ile ilgilenen  turistler ortalama 7 gün tatil yapıyorlar.
Yabancı turisteler toplam harcamalarının %20'ini yeme-içmeye ayırırken, Gastronomi Turistleri toplam harcamalarının %27' sini yeme ve içmeye harcıyorlar.
 
Gastronomi turistleri tatilleri boyunca harcadıkları ortalama 945 doların 259 Dolar'ını yeme-içmeye ayırdıklarını belirtirken, diğer turistler harcadıkları ortalama 837 Dolar'ın 171 Dolar'ını yeme-içme amacıyla harcadıklarını belirttiler. Gastronomi Turistleri, yeme içmeye, diğer yabancı turistlerin 1 buçuk katı daha fazla para  harcıyorlar. Bu da Gastronomi Turizminin yabancı turistlerden elde edilen gelirleri artırmak için iyi bir çözüm sunduğunu gösteriyor.
 
Gastronomi Turisti Yöresel Olanın Peşinde
 
Gastronomi turistleri, yeme-içme amacıyla çıktıkları tatilde öncelikli olarak yerel tatların peşinden gittiklerini ifade ediyorlar. Yerel tat arayışını ise kalite ve lezzet takip ediyor.
 
Her üç gastronomi turistinden biri tatil için gittiği bölgede bulunan restoranları araştırdığını belirtirken, her iki kişiden biri ise bölgenin mutfak kültürü ve zenginliğini araştırdığını söylüyor.
 
Gastronomi turistlerinin önem verdiği konuların başında farklı yemek sunumları görmek (4,1/5), farklı lezzetler tatmak (4,1/5) ve damak tadına hitap eden yöresel lezzetler denemek (4,0/5) geliyor.
 
Gastronomi turistlerinin beklentilerinin karşılandığı alanların başında ise, farklı lezzetler denemek (4,3/5), farklı yemek sunumları görmek (4,1/5) ve damak tadına hitap eden yöresel lezzetler tatmak (4,1/5) geliyor.
 
Ülkemiz; yabancı gastronomi turistleri nezdinde yüksek önemle üzerinde durulan “farklı lezzetler tatmak, farklı yemek sunumları görmek ve damak tadına hitap eden yöresel yemekler” konusunda yabancı turistleri tatmin ediyor.
 
Yemeğin Hikayesini Yeterince Anlatamıyoruz
 
Gastronomi turistleri farklı ve güzel lezzetleri denemeyi sevdiklerini ve bunun yanında “nasıl yapıldığını” da öğrenmek istediklerini belirtiyorlar.
 
Gastronomi turistleri yemeklerimizin tatlarından memnun olsalar da yerel lezzetlerimizi tatlarımızı “nasıl pişirdiğimiz” konusunda yeterince bilgi alamadıklarını belirtiyorlar.
 
Bir Gastronomi Şehri Olarak Gaziantep
 
Yaklaşık 300 çeşit yiyecek içecek ve tatlı çeşidiyle Türkiye ve Dünya'da ünlenen, UNESCO tarafından Dünya'daki dokuz Gastronomi Şehri'nden biri olarak ilan edilen Gaziantep'te tatilini geçiren her üç turistten biri, Gaziantep'in UNESCO tarafından gastronomi şehri olarak seçildiğini bildiğini belirtiyor.
 
Gastronomi turizmi nelerdir?
 
Gastronomi turizmi turistlere, bir bölgenin kültürünü ve geçmişini yaşama olanağı sağlamakta ve yeni bir yiyecek ve içecek deneyimi yaşamak için seyahat motivasyonu yaratan ve seyahat davranışlarının şekillenmesinde etkili olan bir turizm şekli olarak tanımlanmaktadır (Akbaba ve Kendirci, 2016, ss. 115– 116).
 
Günümüzde insanların yeme içme olgusuyla gittikçe daha fazla ilgili olmaya başladıklarına tanık olunmaktadır. Gazete, dergi ve televizyon gibi basılı ve görsel birçok medya aracında hemen hemen her gün yiyecek veya içeceklerle ilgili bir haberin yer alması bunun en belirgin kanıtıdır. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nde 1994 yılında 1775 olan yerel pazar sayısının 2010 yılında 6132’ye çıkmış olması yerel organik ürünlere verilen önemin arttığının bir diğer göstergesidir. İnsanların yeme – içme olgusuna daha fazla ilgi göstermeye başlaması ‘gastronomi turizmi’ denilen yeni bir turizm hareketinin doğmasına neden olmuştur.
 
Alanında kısıtlı derecede kaynak olmasına karşın gastronomi turizmi çok eskiye dayanan bir olgudur. Binlerce yıl önce ipek yoluna verilen önemle birlikte baharatlara, zeytinyağına ve şaraba ulaşmak için büyük çaba harcayan insanların yerini, dünya üzerindeki geniş bir yelpazeye yayılan restoran tercihleriyle dikkat çeken modern gezginler almışlardır.
 
Gastronomi turizmi nerede?
 
Gastronomi turizmi denince akla gelen ilk yer Gaziantep. UNESCO tarafından dünyanın en iyi 9 gastronomi şehrinden biri seçilen Gaziantep, uluslararası düzeyde zengin mutfağının yanı sıra tarih öncesi çağlardan beri birçok medeniyete ev sahipliği yapmış gerçek bir tarih ve kültür şehri.
 
Gastronomi turizmi Türkiye için neden önemlidir?
 
Gastronomi turizmi, yiyecek ve içeceğin bacasız sanayideki yeri sebebiyle, ekonomik ve toplumsal kalkınmaya büyük katkı sağlayabilecek potansiyeli olan bir turizm çeşididir ve sürdürülebilir ekonomik gelişme için önemli bir katkıdır (Wolf, 2006:21).
 
Gastronomi turizmi motivasyonları nelerdir?
 
Gastronomi turizmi içinde dört temel motivasyon barındırır bunlar fiziksel, kültürel, sosyal ve prestijdir. Fiziksel motivasyonda insan temel beslenme ihtiyacı olarak yemek ister. Kültürel motivasyon da içinde bulunduğu kültüre ait hissetmek ve o kültürü yaşamak için yemek ister.
 
Gurme turizmi ne demek?
 
Gastronomi turizmi, temel motivasyon faktörü, özel bir yemek türünü tatmak veya bir yemeğin üretilmesini görmek amacıyla, yiyecek üreticilerini, yemek festivallerini, restoranları ve özel alanları ziyaret etmek şeklinde tanımlanabilir.
 
Gastronomi neden önemlidir?
 
Gastronominin temel amacı mümkün olduğunca çevrendeki besinlerle doymak, insanları doyurmak ve israftan insanı korumaktır.
 
Gastronomi Kültürü Nedir?
 
Gastronomi, eski Yunanca γαστήρ -τρός "mide" ve -νομία "-kural" sözcüklerinden türetilen bileşik bir kelimedir. Yemek ve kültür arasındaki ilişkiyi, zengin veya hassas ve iştah açıcı yiyecekleri hazırlama ve sunma sanatı, belirli bölgelerin pişirme stilleri ve iyi yeme biliminin incelenmesidir.
 
Destinasyonlar ne demek?
 
Antik Roma döneminden beri kullanılmakta olan destinasyon kelimesinin sözlük anlamı gidilecek yer, ulaşılması gereken hedeftir. Günümüzde daha çok turizm sektöründe kullanılan bu sözcük, varış noktası ve gezilecek yerler anlamında da kullanılır.
 
Aşçılık ve Gastronomi arasındaki fark nedir?
 
Gastronomi mesleği son günlerde ülkemizde de sıkça rağbet görmeye başladı. Bu bölüm genellikle aşçılıkla karıştırılmaktadır ancak gastronomi 4 yıllık bir lisans bölümü iken aşçılık önlisans bölümüdür.
 
Gastronomi eşit ağırlıktan alıyor mu?
 
Gastronomi puan türü açısından çoğu üniversite TS (Türkçe-Sosyal) ile öğrencileri kabul etse de verilen eğitim tam olarak sözel sayılmıyor, çünkü derslerin bazılarında kimya, biyoloji gibi fen ağırlıklı konular bulunmakta.
 
Gastronomi ne kadar maaş alıyor?
 
Gastronomi bölümü mezunu maaşları çalışılacak yere göre değişmekle birlikte genelde başlangıç 5000-7000 TL şeklinde oluyor.
 
Gastronomi turizmi nelerdir?
 
Gastronomi turizmi turistlere, bir bölgenin kültürünü ve geçmişini yaşama olanağı sağlamakta ve yeni bir yiyecek ve içecek deneyimi yaşamak için seyahat motivasyonu yaratan ve seyahat davranışlarının şekillenmesinde etkili olan bir turizm şekli olarak tanımlanmaktadır (Akbaba ve Kendirci, 2016, ss. 115– 116).
 
Gastronomi turizmi nerede?
 
Gastronomi turizmi denince akla gelen ilk yer Gaziantep. UNESCO tarafından dünyanın en iyi 9 gastronomi şehrinden biri seçilen Gaziantep, uluslararası düzeyde zengin mutfağının yanı sıra tarih öncesi çağlardan beri birçok medeniyete ev sahipliği yapmış gerçek bir tarih ve kültür şehri.
 
Gastronomi turizmi Türkiye için neden önemlidir?
 
Gastronomi turizmi, yiyecek ve içeceğin bacasız sanayideki yeri sebebiyle, ekonomik ve toplumsal kalkınmaya büyük katkı sağlayabilecek potansiyeli olan bir turizm çeşididir ve sürdürülebilir ekonomik gelişme için önemli bir katkıdır (Wolf, 2006:21).
 
Tat turizmi nedir?
Gastronomi Turisti Yöresel Olanın Peşinde...
 
Gastronomi turistleri, yeme-içme amacıyla çıktıkları tatilde öncelikli olarak yerel tatların peşinden gittiklerini ifade ediyorlar. Yerel tat arayışını ise kalite ve lezzet takip ediyor.
 
Gastronomi neden önemlidir?
 
Gastronominin temel amacı mümkün olduğunca çevrendeki besinlerle doymak, insanları doyurmak ve israftan insanı korumaktır.
 
Gastronomi turizminin özellikleri nelerdir?
 
Gastronomi turizmi bu üç unsuru içinde barındıran yapıya sahiptir. Gastronomi turizmi içinde dört temel motivasyon barındırır bunlar fiziksel, kültürel, sosyal ve prestijdir.
 
Yemek turizmine ne denir?
 
Gastronomi turizmi, yeni bir yiyecek ve içecek deneyimi yaşamak için seyahat motivasyonu yaratan ve seyahat davranışlarının güdülenmesine önemli ölçüde yardımcı olan turizm şekli olarak tanımlanabilmekte ve bir tür gastronomik hareketliliği ifade etmektedir.
 
Gastronomi nasıl ortaya çıktı?
 
Yunanca “gastèr” mide, “nomos” ise yasa anlamına gelir. Bu iki kelimenin birleştirilmesiyle oluşan “Gastronomie” kelimesi ise mide yasası yani yeme-içme bilimi anlamına gelmektedir. Bu teriminin halk tarafından bilinir hale gelmesi ve kullanılmaya başlanılması ise on dokuzuncu yüzyılda Fransa'da gerçekleşir.